A Bodrog Kelet-Szlovákia és az Ukrán-Kárpátalja területén eredő Latorca, Ung, Laborca, Ondava és Tapoly folyókból keletkezik. A szlovákiai Zemplén-(Zemplin) hegységtől már Bodrogként érkezik Felsőbereckinél Magyarországra. Hossza 65 km, a hazai szakasz 51,2 km. Az első 1,2 km-es szakasz szlovák-magyar határ. Teljes vízgyűjtő területe 13 579 km2, ebből hazánk területére 972 km2 esik. Magyarországi mellékvizei a Zemplén-hegység keleti oldalán lefutó bővizű patakok: a Ronyva, a Bózsva és a Tolcsva. A folyó a Hegyalján végigfolyva Tokajnál, a Kopasz-hegy lábánál ömlik a Tiszába az 543,7 fkm-nél.

A Bodrogon a meder 0,5 cm/km-es esése és a tiszalöki duzzasztás hatására Sárospataktól a víz sebessége 1,1 – 0,7 km/h. Homokos partot alig találni, gyakran sáros, iszapos, de általában jó a kikötési lehetőség. A meder a felső szakaszon 50 m-re összeszűkülhet, Sárospataktól a szélessége 60 – 180 m között változhat. A víz mélysége 1,5 – 3,5 m. A vízállás 1 – 2 nap alatt néhány métert is emelkedhet. A víz hőmérséklete 24 – 26 °C lehet a nyári időszakban. A víz tisztasága I. osztályú. A folyó nehézségi foka ZW-A – ZW-B (lassú illetve közepesen gyors folyóvíz).

A Bodrog kezdők számára is könnyen teljesíthető, élvezetes túrát kínál. A környék szépsége, a látnivalók gazdagsága emlékezetessé teszi az itt töltött napokat.