A Hernád a Sajó mellékfolyója, amely pedig a Tiszába ömlik. A folyó teljes hossza 286 km, magyar-országi szakasza 118 km. Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában Poprádtól délre ered. A teljes vízgyűjtő területe 5436 km2, ebből 4300 km2 Szlovákiában van. A folyó a 118,4. fkm-nél éri el a magyar határt és innen még 10,4 km-en szlovák-magyar határt alkot. Nagyobb mellékfolyói a Hnilec, a Svinka, az Olsava, Magyarországon a Garadna. Szlovákiában 147,5 km hosszúságban hajózható WW-I és WW-II (könnyű illetve közepesen nehéz vadvíz) nehézségű vizen. Két keresztgát miatt Mala Lodina felett 20 km-es állóvíz. A folyó vízgyűjtő területe nagy, de a csapadék eloszlása miatt a folyó nem bővizű.

Magyarországon a folyómeder átlagos esése 55,7 cm/km, a víz átlagos sebessége 6 – 2 km/h, mélysége 1 – 3 m, a meder szélessége 50 – 70 m. A part homokos, kavicspadokkal. A víz minősége II. osztályú, hőmérséklete nyáron 20 – 22 °C. Az átemelések, a helyenként szűk, kanyargós folyómeder, valamint a néhol erős sodrás miatt a túra kezdőknek nem ajánlott. A hazai szakasz nehézségi foka WW-I és ZW-C (könnyű vadvíz illetve gyors folyóvíz).

A Hernád egyike Magyarország legszebb és legérdekesebb folyóinak. A meder kanyargós, sok zátonnyal és szigettel. Az évente változó, sok egymást követő szigetet hol jobbról, hol balról kell kerülni, az erősebb sodrású ágban. Különösen magas vízállásnál vadvíz jellegű a folyó.